Selasa, 27 November 2012

Kayuhan Naka-Lata Hujan Lebat


Date   : 11 November 2012 
Tempat : Naka - Lata Hujan Lebat, Sik
Jarak  : 33 km (sehala) 
Laluan : Onroad berbukit & 4km Offroad 

Kayuhan kali ke-2 ke destinasi ini. Kali ini aku bersama 3 lagi riders, cg din rambong, cg irwanzaki dan cg mizan. Asalnya ramai lagi yang nak join tetapi terpaksa cancel last minit kerana ada hal lain yang lebih mustahak, so tinggalla 4 orang, 4 pun on jugak.

Memulakan kayuhan dari Naka pada pukul 8.30 pagi. Rentak kayuhan yang sederhana dan santai, diiringi dengan cuaca yang redup dan nyaman memang menyegarkan. Jadi kayuhan ke destinasi agak enjoy dan santai. Laluan kayuhan juga tidak sibuk, cuma makcik n pakcik yang bermotosikal ke kebun atau ke sawah padi di sepanjang laluan.


laluan berbukit di pagari pohon rimbun kiri dan kanan jalan - pic by mizan

Pohon kayu disepanjang kiri dan kanan jalan menyebabkan laluan agak teduh. Cuma keadaan laluan yang sedikit berbukit menambahkan elemen cabaran pada kayuhan kali ini. Tapi tidaklah terlalu curam, cuma kalau turun bukit tu dalam 40-50 kmj leh sampai gak la.

berehat sebentar - pic by mizan

Kami berhenti untuk tapau makanan di pekan Gulau. Sebuah pekan kecil yang terletak di daerah Sik. Terdapat sebuah sekolah menengah, sebuah sekolah rendah dan balai polis, dan masjid berdekatan. suasana agak lengang, cuma pada setiap jumaat petang suasana agak meriah kerana pekan sehari disini.

berenti minum dan tapau nasi di pekan Gulau - pic by mizan

kami meneruskan kayuhan selepas berenti minum dan tapau makanan. Lokasi air terjun kira-kira 7 km dari pekan Gulau. Terdapat papan tanda di jalan utama memberi petunjuk tentang lokasi. Dari jalan utama, laluan masuk sepanjang 2 km saja, laluan ofroad, agak pendek tetapi agak mencabar juga. Sempat la jugak mempraktikkan skill offroad yang dah lama berkarat.

simpang 3 ke Pedu dan Baling - pic by mizan
Keadaan kawasan air terjun lengang, hanya kami berempat saja..tapi itu yang menariknya, agak privasi. Lokasi yang jauh dan agak ke dalam menyebabkan tempat ini kurang dikunjungi. Hanya motosikal dan kenderaan 4x4 serta mtb saja yang mampu sampai ke lokasi.

Acara menolak basikal - pic by mizan

reach the destination - pic by mizan

Keseronokan bermula aku rasa, suasana yang nyaman dan sejuk di kawasan air terjun, suhu kira-kira 24 'c. Airnya sejuk membeku, walau tidaklah mampu menandingi kesejukan air terjun di kawasan gunung-gunung yang pernah aku daki, tetapi tetap 'menggetarkan' badan bila berendam di dalamnya. 

the real reward! - pic by mizan
Kesejukan airnya memang terasa, udara yang nyaman memang memberi kelegaan serta ketenangan di jiwa. Sesiapa yang cintakan kedamaian serta ingin lari dari kesibukan kota, tempat ni memang sesuai. Agaknya trip kali ini bukan trip yang terakhir ke destinasi ini.


Profile kayuhan - by Sports Tracker


10 ulasan:

  1. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets
    I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.

    I've been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

    Feel free to surf to my page ... buy a car with bad credit
    My web-site : buying a car with bad credit,buy a car with bad credit,how to buy a car with bad credit,buying a car,buy a car,how to buy a car

    BalasPadam
  2. I am genuinely delighted to glance at this website posts which contains lots of useful information, thanks
    for providing these information.

    My blog; bad credit cash advance online

    BalasPadam
  3. It's going to be end of mine day, except before ending I am reading this great piece of writing to improve my experience.

    my web page: bad credit car buying

    BalasPadam
  4. Now then ρеople lets just calm down аnԁ hаve a lovely
    hοt bath and a cup of teа.

    Here is my web-site: Unsecured Personal loans

    BalasPadam
  5. Off fοr a scan on my finger sοon, can ardly tуpe with this break.

    Haѕ anyone eѵer tried preѕsing the keys propeгlу with a broken forefinger!
    ?.

    Here iѕ mу web ρage; fast loans with bad credit

    BalasPadam
  6. Diԁ you look up your rеferencеs beforе yοu wгote all this doωn?


    my homepаge fast cash loans with no credit check

    BalasPadam
  7. I'm going to be posting my own critique on this as soon as I'vе looκed into it furtheг.
    Αt the mo I'm not convinced by it.

    Here is my web-site ... grimrock.net

    BalasPadam
  8. Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you
    wrote the book in it or something. I think that you could do with a
    few pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is wonderful
    blog. A fantastic read. I'll certainly be back.

    Here is my website - viagra

    BalasPadam